Част от 17-те пункта у нас за издаване на временна закрила за

...
Част от 17-те пункта у нас за издаване на временна закрила за
Коментари Харесай

МС пусна контакти на неработещи пунктове за закрила на бежанците

Част от 17-те пункта у нас за издаване на краткотрайна закрила за бежанци към момента не работят, макар че са оповестени от Министерски съвет в уеб страницата за украински бежанци като места, към които нуждаещите се могат да изискат приемането на този статут Пунктовете по Черноморието - да вземем за пример във Варна, Бургас и Дурнакулак, към този момент издават въпросния статут, само че навътре в страната, където би следвало да се насочва потокът при по-голяма вълна, към момента чакат съоръжение и нужния програмен продукт, сподели инспекция на " Сега ". На места пък чиновниците, подготвени да обработват документите на бежанците, се броят на пръсти, и приемането на протекция става извънредно постепенно.

На уеб страницата на правителствения портал за украинските бежанци -, в раздел " Настаняване " към този момент е публикувана карта на. Те се намират в общо 17 пункта в страната - в областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, София, Велико Търново, Видин, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и Хасково. Въпросните пунктове са посочени с техните адреси и работно време, само че не и с телефонните им номера. Те би трябвало да се търсят настрана - на уеб страниците на съответните регионални дирекции на полицията, които пък трансферират към съответните отдели по миграция, което несъмнено би затруднило бежанците. Като отговорник за много от пунктовете е посочен " областен щаб на полицията ", какъвто в действителност всеобщо няма.  

В един от пунктовете - Морска гара " Бургас " - обявиха пред " Сега ", че от няколко дни работят интензивно, като единствено през вчерашния ден са записали над 60 индивида . " Софтуерът си работи обикновено, на човек процдурата лишава по към 30 минути ", обявиха оттова. По същия метод работата върви и в бежанския център в Двореца на културата и спорта във Варна. " В стая 112 и 113 се издава статут на краткотрайна протекция, сътрудниците работят ", показаха оттова. Бежанският център на Централната гара в София също към този момент в деяние - от 5 дни там са почнали да издават краткотрайна протекция, като до през днешния ден хората, получили подобен статут, са едвам 50. " Имаме единствено три компютъра, става доста постепенно ", признаха от софийския център, пред който и сега чакат десетки хора. 

В други пунктове вътре в страната пък въобще все още не се дава краткотрайна протекция, като това не е посочено на държавния уебсайт и хората рискуват да си изгубят времето, отивайки за статут там. " Този статут може да се получи в група Миграция, в " Български документи за идентичност " и в районното ръководство в Свиленград, само че все още не го вършим ", признаха от отдел " Миграция " към Областната дирекция на полицията в Хасково.  На въпрос: " Защо към момента не се дава този статут? " - дали поради липса на програмен продукт, на компютри или липса на бежанци, кандидатствали за този статут, оттова препратиха към пресслужбата, която не бе открита за коментар.  

" Все още не даваме краткотрайна протекция, обадете ни се след ден, два ", разясниха от група " Миграция " към Областната дирекция на полицията в Кюстендил, откъдето обявиха, че приготвят нужния за задачата програмен продукт. Подобен бе отговорът и от същата работа във Велико Търново - по думите на чиновник там сега се чака съоръжение от Държавната организация за бежанци , за която полицията на процедура ще работи.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР